Bize Ulaşın

Öncelikle bu zemin türlerinin ne olduğuna dair açıklama yapmak gerekirse, mermer; basınç ve ısı ile zamanla ortaya çıkan dönüştürülmüş bir kireç taşıdır. Mermerin iki çeşidi vardır: doğal mermer ve kültürel mermer. Bunların birbirinden ayırmanın birçok yöntemi vardır.

Bunların arasında sıcaklık yöntemi, asit metodu ve kazıma yöntemi sayılabilir. Doğal mermer çevreye yayılan ısıdan daha serindir. Asit ile temas ettiğinde köpürür ve çizildiğinden çizikler gözle görülür şeklinde belli olur. Ayrıca doğal mermer oldukça gözeneklidir. Grantiler ise sert kristal minerallerden meydana gelen yapılardır. Bu iki yüzeyin cilalanması ise oldukça yaygın bir işlem olmaktadır.

Mermer ve Granit Zemin Cilalaması Nasıl Yapılır? Yöntemleri Nelerdir?

Mermer zemin cilalaması için iki farklı yöntem vardır. Biri kristal cilalama diğeri ise polimer cilalama yöntemidir. Polimer cila yüzeye paspas veya bez ile sürülmek suretiyle uygulanır. Bu sebepten sürme cila da denir. Cilanın ana maddesi polimer yayıcı akrilik asit, akrilik ester ve stryeneden oluşur. Bu cila çeşidi uygulanmadan evvel, uygulanacak zeminin temiz olmasına dikkat edilir.

Cila bulunduğu kaptan zemine dökülüp paspas yapar gibi S harfi çizerek zemine 3-4 dakika yedirilir. Cilanın kuruması hava durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ancak ortalama 45 ile 60 dakika arasında kurumaktadır. Bu işlem zemin istenilen parlaklığa ulaşana kadar tekrar edilir. Uygulaması daha pratik ve daha ucuz olan bu cilalama yöntemi kristal cilalama yöntemine göre 5-6 kat daha dayanıksızdır.

Bunun yanı sıra kristalize zemin cilalama yöntemi kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Biri sprey kristalize cilalama yöntemidir, öteki ise ıslak kristalize cilalama yöntemidir. Kristalize cilalama yöntemi makine, kimyasal ve uygun yöntemler kullanarak cilanın fiziksel kuvvet ile gözeneklere doldurulması yani cilanın zemin ile kaynaştırılması yöntemidir.

Bu işlem polimer işlemi kadar pratik olmamakla birlikte çok sabır, uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Bununla birlikte zahmetli olan bu yöntem polimer yöntemi ile kıyasla daha uzun ömürlüdür. Cilalanacak olan zemin boşaltılıp mutlaka makine ile yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Sprey şişeye hazırlanan kristal cila yüzeye sıkılıp cila makinesi ile yüzeydeki cila kuruyana dek üzerinde gezilir. Genelde 3 defa tekrarlanan bu işlem, zemine bağlı olarak 5 veyahut 7 kata kadar çıkabilmektedir. 3 kat cilalanan zeminin işlem süresi yaklaşık 5-6 saattir. Cila makinasının ağzında bulunan çelik yünlü pes sayesinde zemine yedirilen cila bu işlem bittikten sonra aynı makineye takılan beyaz keçe bezi ile parlatılır. Bu yöntem ile uygulanan cilanın kurumasını beklemeye gerek yoktur.

Islak kristalize yönteminde ise yine zeminin temiz olması önem arz etmekle birlikte hafif nemli kalmasında bir sorun yoktur. Toz halinde bulunan cila kendi ölçek ve kabı ile birlikte üzerine bir ölçek su eklemek sureti ile hazırlanıp kremsi bir hal almaktadır. Bu kremi çokça hazırlayıp parça parça kullanmaktansa her defasında yeniden hazırlamak gerekir. Zemin cilalama işleminde bu krem hafif nemli olan zemine paralel çizgiler şeklinde dökülüp, altında beyaz pes takılmış tek diskli zemin yıkama makinası ile yuvarlaklar çizerek yedirilir.

Zemine yapılan ovalama işlemi esnasında kremin her yere ulaştığına dair dikkat etmek önemlidir. Ovalama işlemi esnasında kurumayı engellemek adına makinanın haznesine bir miktar su eklemli ihmal etmemek gerekir. İşlem bittikten sonra zemin tekrar bol su ile ovalanıp, bakiye solüsyonu ile vakumlanmalıdır. Bu yöntemle istenilen parlaklık genelde tek kat vurulan cila ile elde edilir. Son olarak zeminin tekrar bol su ile durulanıp kuru bir bez ile parlatılabilir.

Bunun haricinde cilalanabilen başka bir zemin de granittir. Granit mermere göre daha sert ve çıkarılması daha zor bir malzemedir. Bu sebepten kullanımı çok yaygın değildir. Granit cilalanırken granitin temiz ve kuru olması önemlidir. Uygulaması pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Kuru bir bez ile sürerek uygulanan cilanın yaklaşık 15 dakika kuruması beklenir. Cilalandıktan sonra granitin daha koyu bir renk aldığın ve daha ıslak bir görünüm kazandığı gözlemlenmektedir.

Bize Ulaşın