Bize Ulaşın

Peyzaj çalışmalarında önemli bir aşama olan çimlendirme, görsel olarak yeşil alanın tamamlanması için titizlikle ele alınmalıdır. Piran Group olarak hem kişisel mülklerin hem de ticari işletmelerin bahçeleri için profesyonel çimlendirme çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalarımız kapsamında zemin analizi, iklim şartları, müşterinin özel istek ve talepleri, arazi ölçümü gibi çim alan oluşumu için gerekli olan tüm işlemleri eksiksiz olarak gerçekleştirmekteyiz.

Villa bahçelerinde, müstakil yapılarda, site içi ve site dışı bahçelerde, işletmelerin ve özel mülklerin yeşil alanlarında çimlendirme işlemlerini rulo çimlendirme ve serpme çimlendirme olmak üzere iki farklı şekilde yapmaktayız. Burada belirlediğimiz yöntem hem müşterinin talep ve isteklerine hem de arazi şartlarına göre netleştirilmektedir. 

rulo ve serpme çimlendirme

Rulo Çimlendirme Nasıl Yapılır?

Bu çimlendirme yönteminde çim uygulaması aşama aşama gerçekleştirilir ve ilk olarak bahçe düzenlemesi ile ilgili planlama yapılır. 

1. Aşama: Rulo Çimlendirme İşlemi Öncesinde Bahçe Analizi 

Hazır rulo çim döşeme işleminden önce alanın uygun olup olmadığı kontrol edilir. Özellikle direkt güneş alıp almadığı, sulamaya uygunluğu ve biçme işleminin yapılıp yapılamayacağı üzerinde durulur.

2. Aşama: Uygun Çim Türü Seçimi

Çok çeşitli çim türleri bulunmaktadır. Farklı çim türleri birbirinden çok farklı performans gösterdiğinden, araziye uygun bir çim seçimi yapılır. Piran Group olarak firmamız, hangi çim çeşidinin bahçeniz için uygun olup olmadığını gelecekteki gölge, aşınma, yıpranma ve suya erişim gibi kriterleri hesaba katarak belirleyecektir. 

3. Aşama: Çim Ekilecek Alanın Altındaki Toprağı Kontrol Etme

Bir pH test kiti kullanılarak topraktaki pH oranı incelenir. İstenen değer 5,5 ile 7 arasında bir pH değeridir. Eğer mevcut toprak bu değerler arasında değilse özel uygulamalarla pH optimize edilir ve istenen değere getirilir. 

Çim dikmeden önce gereken şey kum-toprak tabanının elde edilmesidir. Eğer çim ekilecek alanda bir kil taban mevcutsa, kum toprağı eklenir ve taban ideal hale getirilir. Eğer mevcut taban kumluysa, toprağın besin değerini artırmak için bazı organik maddeler eklenebilir. 

4. Aşama: Ne Kadar Çime İhtiyaç Duyulduğunun Belirlenmesi

Çimlerde hazır rulo sistemleri tercih eden müşterilerimiz için bahçenin metrekaresi hesaplanır ve ne kadar rulo çime ihtiyaç duyulacağı belirlenir. Toplam çim miktarı belirlendikten sonra şayet bahçede ağaç, vb. nesneler varsa ekstra %5 oranında ekleme yapılır. 

5. Aşama: Çim Ekilecek Alan için Tabanlık Hazırlanması

Çim köklerini sağlam tutmanın ve ileride verimli bir çim alan oluşturmanın en önemli kurallarından birisi mevcut bitki örtüsünün yok edilmesi ve yerine daha iyi çim elde edilmesi için farklı türde bitki örtüsü sağlanmasıdır. 

Glifosat veya benzeri bir herbisit kullanılarak elverişsiz olan bitki örtüsü poşete koyup uzaklaştırılır. Ardından çim tabanı çapalanır ve tersine çevrilir. İstenmeyen bitki örtüsü bahçeden uzaklaştırılır. 

Artık yeni toprak yapısı çim biçilecek alana entegre edilir ve pH uygunluğu test edilir. Bu aşamada son olarak toprağın ne kadar kalın olacağı ayarlanır. Bu sayede döşenen rulo çim daha sağlıklı olur. 

6. Aşama: Rulo Çimlerin Döşenmesi

Otomatik sulama sistemi, drenaj gibi konular çim döşenmeden önce ayarlanır. Ayrıca toprağa başlangıç gübresi yapılır ve hafifçe tırmıklanır. Artık tüm toprak pürüzsüz olur ve çim için hazır hale getirilir. Bu işlemden sonra rulo çimler bir an önce döşenir. 

Eğimli alanlar için rakımı yüksek olan yerden düşük olan yere doğru döşeme işlemi gerçekleştirilir. Yani rulo ilk olarak yüksek olan bölgede konumlandırılır ve döşendiğinde yuvarlanacak kısmı aşağı doğru gelmiş olur. 

7. Aşama: İlk 6 Hafta Sonra Çim Bakımı

Çimler bahçeye döşendi ve artık ona bakma zamanı geldi. İlk aydaki en önemli husus, çimlerini iyice sulamaktır, böylece sağlıklı kalabilir. Mevsime bağlı olarak, ilk 3 hafta boyunca veya ilk biçme işlemine kadar her gün derinlemesine sulama yapılmalıdır. Çim parçalarının köşeleri ve kenarları hafifçe sararmaya başlarsa paniğe kapılmamak gerekir, bu durum yeni çimler için oldukça yaygın görülen bir durumdur.

Yeni çimler toprağa kök salıncaya kadar mümkün olan en az şekilde üzerine basılmalıdır. Mevsime göre değişse de ortalama 4 hafta sonra ilk biçme işlemi yapılabilir. Fakat biçme uygulamasından önce toprağa kök saldığından emin olmak için ruloların yerinden kalkmadığı incelenmelidir. 

Yaklaşık 6 hafta sonra çimlerin gübrelenmesi gerekir ve gübreleme uygulamasından sonra çimler iyice sulanmalıdır. Bu aşamadan sonra artık çimlerin üzerine rahatlıkla basılabilir. Her 8-10 haftada bir gübreleme işlemi yapılmalı ve gerektiği kadar sulama yapılmalıdır. Bu süreçte herhangi bir konuda sorunuz olursa firmamızla iletişime geçerek destek talep edebilirsiniz. 

Serpme Çimlendirme Nasıl Yapılır?

Serpme çimlendirme, bir diğer adıyla tohum çimlendirme işlemi tercih edilebilecek farklı bir çim alan oluşturma yöntemidir. Piran Group olarak serpme çimlendirme uygulamalarında müşterilerimize profesyonel çözümler sunarak ömür boyu sağlıklı bir yeşil alan oluşturuyoruz. Bunun için uyguladığımız aşamaları şu şekilde özetleyebiliriz:

1. Aşama: Uygun Çim Tohumu Seçimi

Çim üretimi için arazi, toprak, bitki örtüsü ve iklim şartları göz önünde bulundurularak uygun bir çim tohumu belirlenir. Uygulamalarımızda üstün yeşil çim rengi, hastalık ve böcek direnci ve kuraklık toleransı için özel olarak yetiştirilmiş çim tohumları kullanmaktayız. 

2. Aşama: Toprağın Hazırlanması

Çim ekilecek yüzeydeki toprak sıkıysa bir gevşetilir. Alandaki kalıntılar (taş, çakıl, vb.) çıkarılır. Toprak yığınları parçalanır. Çok ince toprak yapısından kaçınılır ve suyun toplanabileceği alanlar düzleştirilir. Tohum ekiminden önce yabancı otlar temizlenir. 

Sağlıklı bir çim alanı oluşturmak için en önemli kriterlerden birisi uygun toprak yapısıdır. Bu konuda deneyimli bahçıvanlarımız gerekli olan tüm işlemleri kusursuz olarak gerçekleştirir. 

3. Aşama: Çim Tohumu Ekimi

Çim tohumu küçük alanlara eşit olarak özel ekipmanlar kullanılarak dağıtılır. Metrekare başına ideal olan tohum miktarı uygulanır ve tüm alan orantılı olarak tohumlanır. Çim tohumu ekimi işleminde titiz davranılır ve sulama aşamasına geçilir.

4. Aşama: Sulama

Çimlenme işleminin verimli bir şekilde gerçekleşmesi için çim tohumu yatakları sürekli olarak nemli tutulmalıdır. Yeni çimler 3-4 cm yüksekliğe ulaşana kadar sık sık fakat aşırı olmayacak şekilde sulanmalıdır. Maksat çimlerin ıslak hale gelmesi değil; nemlendirilmesidir. Bu süreçte ne kadar sık sularsanız tohumlar o kadar iyi adapte olur. 

Rulo ve Serpme Çimlendirme Uygulamalarından Hangisi Daha Avantajlı?

Rulo çim ve çim tohumu yöntemlerinin birbirine göre bazı artıları ve bazı eksileri vardır. Fakat genel olarak her iki yöntem de doğru bir şekilde uygulandığında etkili sonuçlar verir. Öncelikle tohumlandırma yani serpme çimlendirme uygulamalarının avantajlarına ve dezavantajlarına göz atalım.

Serpme Çimlendirmenin Avantajları

  • Serpme çimlendirme işlemi daha ekonomiktir.
  • Hemen hemen her iklim için özel olarak üretilmiş tohumlar mevcuttur.
  • Serpme çimlendirme işlemi herkes tarafından uygulanabilir. 
  • Tohumlar hafiftir, tohumları ekmek için güçlü, enerjik veya çevik olmanıza gerek yoktur. 

Serpme Çimlendirmenin Dezavantajları

  • Tohum seçimi konusunda titiz davranılmalıdır, aksi takdirde başarısız sonuçlanabilir.
  • Serpme işlemi eşit oranda yapılmalıdır ve bu bazı kişiler için zor olabilir.
  • İlk 2-3 ay toprak yüzeyinde düzenli bir çim görünümü elde edilmeyebilir.
  • Düzenli ve sık sulama yapılmalıdır. 
  • Tohumlar kuşların ve bazı böcek türlerinin besin olarak tüketebileceği ürünlerdir. Bu tür canlılardan tohumları korumak gerekir. 
  • Tohumdan olgun bir çim oluşumu için ortalama 6 ila 12 ay geçmesi gerekmektedir.

Rulo Çimin Avantajları

  • Çimin kalitesi ve tohum türü hakkında endişelenmeye gerek olmaz. Özel olarak hemen her iklim türleri için geliştirilmiş bir rulo çim seçeneği mevcuttur.
  • Tohumlar eşit olarak ekilmiştir ve bu da kel alanların oluşma ihtimalini sıfıra indirir.
  • Çim hazır olduğu için tohumların istila edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Tohumları korumaya gerek yoktur.
  • Ekildiği ilk günden itibaren istenilen çim görünümü elde edilir.
  • Daha az bakım gerektirir.
  • Çimin üzerine basılabilmesi için 3-4 hafta gibi kısa bir süre geçmesi yeterlidir. 

Rulo Çimin Dezavantajları

  • Rulo çimler bahçeye getirildiği gün döşenmelidir. Ne kadar geciktirilirse kalitesi ve verimliliği o kadar düşer.
  • Rulo çimin zemine uygulanması sırasında biraz güç gerekir. 

Piran Group olarak tüm çimlendirme işlemlerinde profesyonel ekipmanlar kullanmaktayız. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz dezavantajlarla karşılaşma ihtimaliniz yok denecek kadar azdır. Gerek rulo çim gerekse serpme çimlendirme işlemlerinde, müşterilerimizin isteklerine uygun çalışmalar yürütmekteyiz. 

Bize Ulaşın